Gyantázás

A gyantázás lényege,hogy a lehető legalaposabban szedjük ki a bőrből a szőröket, azaz a szőr egészben a kocsonyás tokkal együtt a hagymával együtt kijöjjön.
A gyantázás előtt fontos,hogy a bőr felülete száraz legyen,ezért a kezelés előtt ne használjunk krémet, ne vegyünk fürdőt. Ha ez elkerülhetetlen pl. nyári forróságban, akkor a kozmetikus előtörli,vagy hintőporozza a kezelendő felületet.
A hintőpor használata szárítja és védi is a bőrt a sérüléstől.
Kozmetikánkban hagyományos,patronos gyantát és cukorpasztát használunk.
A hagyományos gyantát ujjal vagy spatulával kenjük fel, és kézzel tépjük le .Ezt a fajta gyantát arcon,hónaljon és intim területen alkalmazzuk. Ez a típusú gyanta régen eredeti fa gyantából készült, újra és újra fel kellett forralni, így lehetett sterilizálni, és az állaga is egyre jobb lett. ezt ma már felváltották a szintetikus gyanták, amelyek első használatkor is kellően rugalmasak, így egyszer használatosak, higénikusak ,kíméletesek.

A patronos gyantát felmelegítve,patronokból kenjük fel a bőrre,és papírral tépjük le.ezzel a típussal könnyedén,gyorsan szőrteleníthetünk le nagyobb bőrfelületet.
A gyantázásnál bármelyik típust használjuk,egy a menete,szőrnövéssel ellentétes irányban kenjük fel,megfeszítjük a bőrt és ellentétes irányban tépjük le.Minél gyorsabb a tépés,annál fájdalommentesebb.A tépés helyére a kozmetikus rászorítja a kezét,ezzel hűsíti az égő érzetű területet,visszanyomja az érkező hisztamint,nyugtatja a bőrt.
gyantázás után a bőrt kifejezetten erre a célra szánt készítményekkel kezeljük,amely lehet krém vagy olajos állagú.nyugtatják a bőrt, és eltávolíthatjuk velük a bőrről a gyantamaradékokat.

A cukorpaszta használata hasonlít a hagyományos gyantához, de ezt a szőr növéssel ellentétesen kenjük fel, és azonos irányban tépjük le.