IPL kezelések

A legkorszerűbb technológiáknak köszönhetően a fényt egyre többféle módon lehet felhasználni terápiás célra, különböző betegségek, szépészeti problémák kezelésére. A villanófény (IPL) szőrtelenítésre, a bőrön lévő elváltozásokra és bőrfiatalításra is alkalmas.

Az IPL angol betűszó (Intense Pulse Light), jelentése intenzív pulzáló fény. Működésének alapját a szelektív fototermolízis jelenti: a nagy energiájú, széles hullámhosszú, koncentrált nyalábokban felvillanó fény fotonjai elnyelődnek a bőr és a szőr festékanyagot, például melanint tartalmazó sejtjeiben, és ott hőenergiává alakulnak, miközben a környező sejteket érintetlenül hagyják. A hő roncsolja az érintett szöveteket, és a bőrelváltozások elhalványodnak, eltűnnek. A fény 2-4 mm mélyen hatol a bőrbe, és felszínét, a hámréteget nem károsítja.

Hol alkalmazható?

Az IPL-t alkalmazó kezelések a test egész felületén és az arcon egyaránt alkalmazhatók. Előnyük, hogy gyorsan elvégezhetők, és mindössze enyhe kellemetlenséggel járnak, amit a készülék kezelőfején lévő hűtőegység csökkent. Nem alkalmazható a villanófény, ha a bőr általában nagyon pigmentált, a kezelés előtt tehát nem szabad napozni, önbarnítót használni. A kezelés után a bőr érzékenyebbé válik, ápolni ennek megfelelően kell, és a napfénytől is védeni kell.
Az esetleges mellélhatások lehetősége kicsi, átmeneti bőrpír és égő érzés jelentkezhet, és többnyire több kezelésre van szükség a kívánt eredmény eléréséhez. Sokféle IPL-készülék létezik, amelyek eltérő erősségű fényt bocsátanak ki és ennek megfelelően eltérő problémák kezelésére lehetnek alkalmasak. Lássuk, milyenekre!

Szőrtelenítés

Az IPL szépészeti célú felhasználási lehetőségei közül a legismertebb a tartós szőrtelenítés. A kezelés során a fény a szőrszálakban és a szőrtüszőben nyelődik el, ott hőenergiává alakulva roncsolja annak sejtjeit. A szőrszálak kihullanak, és a kezelésen átesett szőrtüszők működése gyakorlatilag megszűnik.
A módszer felhasználhatóságának vannak korlátai. Egyrészt a fény csak a növekedési fázisban lévő szőrszálakat tudja roncsolni, az egyes szőrök növekedési ritmusa azonban eltérő, ezért a kezelést többször meg kell ismételni.  Ez 4-6 hétbe is telhet, és mivel a szőrszálak növekedése egyéntől és testtájtól is függ, több (4-8) alkalomra is szükség lehet. Az IPL másik hátránya, hogy igazán csak sötét, sok melanint tartalmazó szőr esetén hatásos, a szőkéknél kevésbé; és a kezelés hatása attól is függ, hogy az adott készülék milyen nagy erejű energiát bocsát ki.

Bőrfiatalítás

Az öregedés során a bőrben csökken a rugalmas kötőszöveti rostok, a kollagén és az elasztin képződése, a bőr emiatt elveszíti teltségét, megereszkedik, ráncosodik. A bőrbe hatoló IPL hőenergiává alakulva serkenti a rugalmas rostok képződését, ami növelni a bőr feszességét, és a ráncok mélysége enyhül. A kívánt eredményhez először több alkalom szükséges, fenntartásához  kúraszerűen, időről időre megismételve érdemes újra elvégezni a kezelést.

Akné kezelése

A faggyúmirigyek túlműködésével és a szőrtüszők gyulladásával járó pattanásos bőrbetegség esetén az IPL csökkenti a faggyútermelést, és elpusztítja a szőrtüszőkben tanyázó, gyulladást okozó baktériumokat, aminek következtében a gyulladás enyhül, a pattanások száma és mérete csökken, valamint az utánuk maradt aknés hegek is halványodnak. A kezelést kúraszerűen, néhány napos kihagyással több alkalommal kell elvégezni, súlyos akné esetén pedig igény szerint időnként ismételni kell.

Pigmentfoltok halványítása

A barnás színű pigmentfoltok, májfoltok kialakulása egyrészt egyéni hajlam kérdése is, de idős korban is gyakoriak, és a napfény hatására is megjelenhetnek a bőrön, illetve színűk sötétedhet. Az IPL-kezelés roncsolja a foltok festékanyagát, a festékszemcsék felszívódnak, és a foltok fokozatosan elhalványulnak, majd eltűnnek. A kezelés után a foltok először sötétebbé válhatnak, és hámlásnak indulhatnak, a bőr pedig kivörösödhet, ez azonban normális reakció. Egyéntől és a kezelt foltoktól függően több kezelésre lehet szükség.

Értágulatok, érelváltozások kezelése

Az IPL a bőr felszínes ereit érintő elváltozások: a hajszálértágulatok, tűzfoltok, pókvénák, rosacea, illetve a kisebb seprűvénák halványítására is alkalmas. Az ilyenkor alkalmazott készülék olyan fénynyalábokat bocsát ki, amelyek a vér vörös festékanyagában, a hemoglobinban nyelődnek el. A megcélzott erek fala szétroncsolódik, majd az erek összezsugorodnak és felszívódnak. Általában itt is több kezelésre van szükség a végleges eredmény eléréséhez.
Az értágulatok mellett a bőr kipirosodásával, gyulladásával és kis csomókkal járó rosacea esetén a villanófény gyulladáscsökkentő és kollagéntermelődést serkentő hatása is segíti a javulást, ugyanakkor fontos tudni, hogy a tünetek újbóli kialakulásának megelőzéséhez kerülni kell az azt elősegítő tényezőket, azaz a csípős, fűszeres ételeket, az alkoholt, a kávét, a túlzott meleget (pl. szaunázást), és az erős napfény ellen védeni kell a bőrt.

KEZELÉS

A kezelés előtti megfontolások és előkészületek:

Kérjük a kezelésre lehetőség szerint tisztán, smink és testápoló szerek használata nélkül érkezzen, minimum 2mm hosszú szőrzettel!
A kezelés megkezdése előtt szakemberünk elmagyarázza a kezelési eljárást, az elvárható eredményeket, a kezelés menetét, az otthoni ápolást, valamennyi lehetséges hatást.
A kezelést az ELLENJAVALLATOK menüpontban felsorolt esetekben nem áll módunkban elvégezni!

Kezelés menete:

 • Tesztvillantás elvégzése.
 • Egészségügyi felvételi űrlap, beleegyező nyilatkozat kitöltése.
 • Bőrtípus meghatározása (csak az I, II, III és IV bőrtípusok kezelhetőek!)
 • Kezelendő felület megtisztítása, a szőrszálak levágása
 • Pigmentfoltok, anyajegyek eltakarása
 • A kezelés némileg kellemetlen lehet. Enyhe csípő, szúró érzés követheti a villantásokat.
 • A kezelést követően 1-2 óra hosszan enyhe bőrpír jelentkezhet. A kezelés komfortérzetét az akár mínusz 5 C' ig hűthető villanófej növeli.

Kezelés utáni utasítások, otthoni ápolás:

 • Szükség esetén használjon bőrnyugtató-, hűsítő krémet, napfényvédőt.
 • Kerülje a kozmetikumok és bőr irritáló anyagok használatát a kezelés utáni 1-2 napban!
 • Ne napozzon, szoláriumozzon és ne használjon barnító krémet a kezelés előtt és után nyolc napig!
 • Borotválást ne végezzen amíg a pír el nem tűnik!
 • Kerülje a klórt, a forró vízben való fürdést és az uszoda használatát legalább 24 óráig!
 • A szőrtelenítést követően az eredményesség érdekében nem javasolt a gyantázás, epilálás és a
  csipesszel történő kiszedés!
 • Ne használjon szőrtelenítő krémet és ne végezzen szőrhalványítást!
 • Bőrelváltozások kezelése után előfordulhat hegesedés, hólyagosodás! Ezt vizes borogatással enyhítse! A bőr elszíneződése a pigmentek bőrből való kiürülését jelenti!
  A hámló bőrt ne tépje le, mert az foltosodáshoz vezethet!

KEZELÉS ELŐTT :

•    A kezelést megelőző legalább 4 hétben az érintett bőrfelszín napsugárzásnak vagy UV sugárzásnak kitenni  (napozás, szolárium)  szigorúan tilos!
•    A kezelendő területen a kezelést megelőző 4 hétben önbarnító krémek használata tilos.
•    Közvetlenül kezelés előtt , amennyiben szükséges, szőrzetet le kell borotválni , hogy ne égjen meg és ne idézzen elő felületi reakciókat. Férfiak lehetőleg 2x is borotválják meg a területet kezelés előtt .Szakálltájékon pigmentfolt kezelés esetén is előfordulhat esetleges szőrzetvesztés .
•    Fényérzékenyítő gyógyszer szedése vagy helyi alkalmazása , egyes gyógynövények szedése  mellett a kezelést el kell halasztani .( pl. antibiotikum , vaskészítmények , altatók , vízhajtók, orbáncfű )
•    Retinol tartalmú krémek, Differin , glikolsav , fehérítő termékek és hámlasztó készítmények használatát a kezelés előtt egy héttel abba kell hagyni .
•    Kezelés napján , lehetőség szerint tiszta bőrrel , smink nélkül érkezzen .
•    Tetoválással , tartós sminkkel ellátott bőrterületeket nem szabad kezelni .
•    Ha volt herpesze korábban , 3 nappal a kezelés előtt javasolt belsőleg  antivirális terápiát folytatni .
•    Roaccutan és egyéb isotretinoin tartalmú gyógyszert 6 hónappal kezelés előtt el kell hagyni .

KEZELÉS UTÁN:

 • A modern villanófényes bőrfiatalító eljárás egy kímélő , nem invazív terápia. Lábadozási vagy kieső időre a kezelés következtében a gyakorlat szerint nem kell számítani , mindennemű szakmai vagy szabadidős tevékenység azonnal folytatható .A kezelt felületet enyhén jegelhetjük .
 • Enyhe napégéshez hasonló reakció előfordulhat , ami általában a kezelést követő néhány órában rendeződik .
 • Enyhe bőrpír , ödéma (dagadás) ,esetleg bevérzés normális reakció , pár napig fennállhat.
 • A bőre érzékenyebb a kezelést követő 2-3 napban .Kímélő arclemosó használata javasolt (pl Image Ormedic lemosó vagy Bioderma Sensibio habzó gél) ,langyos vízzel és a bőr erős dörzsölése nélkül
 • Mindennapi  hidratáló krémek  azonnal használhatóak a kezelést követően  , smink is, amennyiben nincs felszíní bőrsérülés .
 • Napfény, szolárium  és önbarnító krémek kerülése a kezelések közötti időszakban is nagyon fontos. Széles spektrumú (UVA/UVB) legalább Spf 30-as fényvédő használata javasolt , 2 óránként ismételve .(pl Image Hydrating moisturizer SPF  30 ). Napfényes időben kalap viselése is javasolt.
 • A pigmentált területek a kezelés után sötétebbnek tűnnek , szürkésen el színeződöttnek néznek k i. Esetleg pörkképződés is lehet. Ezeket a területeket hagyja természetesen meggyógyulni , ne kapargassa.
 • Kerülje a forró fürdőt , szaunát és intenzív izzadást 24-48 órán át a kezelés után vagy addíg , amíg a bőrpír teljesen el nem tűnik .
 • Irritáló kozmetikumok (pl retinol, gyümölcssavas készítmények és bőrradírok) használata egy hétig kerülendő .
 • Kémiai hámlasztás, arckezelések, mikrodermabrázió egy hétig tilos.

A kezeléseket 4-6 hetente ismételjük. Pigmentfoltok esetén 1-2 kezelés is elég lehet , de fenntartó kezelésekre többnyire szükség van. Diffúz vörösség esetén(rosacea pl) 4-5 kezelés is szükséges lehe